Forside
Dagbok

Våre akvarier
Våre fisker
Maller
Ciklider
Karper
Karpelaks
Labyrintfisker
Levendefødende
Snegler
Skalldyr
Andre arter
Alle alfabetisk
Våre planter

Artikler
Gjør det selv
Bilder og film
Store akvarier
Over vannet

Lenker
Gjestebok

English


Poecilia wingei (Endlers guppy)

Endlers guppy er litt mindre enn den vanlige guppyen og har ganske annerledes fargespill. Hunnene er helt blanke mens hannene har fantastiske farger på kropp og halefinne.
Det blir gjerne sagt om Endlers guppy at det er en villvariant av den mer vanlige oppdrettsvarianten, som kalles kulturguppy, men dette er strengt tatt ikke tilfelle. Endlers guppy er i dag bortimot like kultivert som den vanlige formen, selv om det tilsynelatende er en "renere" rase av fisk. Endlers guppy som vi finner hjemme hos akvarister er langt fra en vill fisk. Alle kommer mest sannsynlig fra det opprinnelige kullet som John Endler distribuerte bl.a. til Tyskland via omveier.

John Endler oppdaget altså denne arten i Laguna de Patos, Venezuela i 1975. De eksemplarene han samlet havnet i USA og Tyskland og har så blitt spredt blant akvarister verden rundt. Den ekte villformen av  Endlers guppy er ikke funnet noe annet sted i verden enn i Laguna de Patos, og er trolig utrydningstruet fordi det bl.a. har blitt anlagt en søppeldynge ved lagunen. 

I senere tid har flere reist tilbake til Cumaná og Laguna de Patos for å finne flere Endlers guppy, bla. amerikaneren Armando Pou seint på 90-talet. Vi kjenner ikke til om noen av eksemplarene han og andre har samlet har funnet veien til Europa.

For at hunnene ikke skal bli slitt ut bør man holde dobbelt så mange hunner enn hanner i et kar.

Fakta om Endlers guppy:

Temp.: 22-28 °C
pH: 6 - 8,5
Str.: Ca. 5 cm
Fôr: Spiser vanlig akvariefôr. Yngel tar finknust flakfór fra dag én men vil også gjerne ha artemia o.l.
Lynne: Fredlige fisker som trives blandt mye planter, deriblandt flyteplanter.
Kjønnsforskjell: Hannen er mye mer fargerik enn hunnen. Han er også mindre i størrelse og har et gonopodium der hunnen har sin glattfinne. Hunnen har en mørk flekk bak glattfinnen som blir større etterhvert som yngelen utvikler seg inne i henne.
Lek: Guppyen er levendefødende og kan føde opptil 40 yngel pr. lek. Hunnen kan slippe yngel i opptil ett døgn, men det kan også gå på mye kortere tid. Hun kan også samle opp spermier i lang tid og befrukte sine egne egg med dem når hun "vil". Det tar rundt 3 uker fra befruktning til yngelslipp. Hun blir gjerne firkantet i buken når det er like før yngelslipp. Hun kan også fare mye opp og ned langs glasset eller lete etter en rolig plass langs bunnen når det er like før. Foreldrene spiser gjerne sine egne unger så yngelen må fóres opp for seg med mindre karet inneholder masse flyteplanter og gjemmesteder for yngelen. Yngelen kan introduseres til hovedkaret igjen når de er blitt så store at de ikke får plass i munnen til noen av de andre som bor der.
Utbredelse Laguna de Patos, Venezuela


Hann
 

To hanner
 

Hunn<< tilbake   ^^ opp

Kommentarer: [legg til kommentar]
silje - silje_eriks @ hotmail.com 30-12-2004 - 19:45
hei. noen av guppyene ser ut som at de skal sprekke før de skal føde, men noen ser ikke gravide ut i det heletatt før de føder. hva er grunnen til dette?
Tone - tone @ akvarius.no 07-01-2005 - 11:54
De som er størst har nok mye større kull enn de som er mindre.
B-Man - bo-andre @ nese.no 18-04-2005 - 20:22
Blir avkom av Endlers og vanlig guppy sterilt? - Eller er det bare tull.. Hva er egentlig forskjelen på guppy og endlers?
Tone - tone @ akvarius.no 18-04-2005 - 21:08
Om avkommet blir sterilt eller ikke er det uenigheter om, men sannsynligheten er stor. De bør uansett ikke krysses. Hvis du leser informasjonen som står i artikkelen her så ser du forskjellen på Endlers guppy og kulturguppy.
marit - super_girl227 @ msn.com 12-08-2005 - 13:19
hva er prisen på en sånn endlers guppy? er 45 kr mye??
Morten - mortheier @ hotmail.com 05-09-2005 - 21:50
Endlers guppy er en vill variant av guppy, mens kultur guppyen er avlet fram gjennom mange år. For dere som er int i guppy og levendefødende generelt finnes det en klubb som heter Poecilia Skandinavia hvor man kan dele erfaringer, få medlems blad og få kjøpt fisk til spot pris. Det finnes også lokale klubber over hele landet. Sjekk ut Norges akvarieforbund, linker derfra! Takk for en bra og seriøs side! Her får man mye bra info!
Elise - esile567 @ hotmail.com 18-10-2010 - 18:19
Er ikke Endlers levendeføderes viteskapelige navn Poecilia Wingei?
Holger - holger @ lockertsen.com 18-10-2010 - 20:23
Heilt korrekt, Elise. Denne informasjonen blei skrevet for snart 7 år sidan - før Poecilia wingei blei beskrevet vitenskapeleg.
Julie - julie.gulliksen @ gmail.com 30-01-2012 - 16:52
Hvordan får jeg guppyene til og "ville" parre seg?
johannes - joha.ing @ online.no 09-04-2012 - 09:20
hvordan ser gyppyene ut når de skal føde?
johannes - joha.ing @ online.no 18-04-2012 - 19:29
hvorfor er hannen så inpåsliten på hoa?
johannes - joha.ing @ online.no 18-04-2012 - 19:44
hvilke fisker passer i lag med guppyer? altså, uten å spise dem.
Skriv din kommentar til denne teksten:
NB! Generelle spørsmål om hold av fisk/oppdrett/pris vil bli slettet. Slike spørsmål bør heller stilles i forumet på AkvaForum.no.
Navnet ditt:

Epost:

Vis epostadresse
Husk epostadresse/navn på denne sida
captchaArtikler i samme kategori:
Gambusia affinis
Poecilia sphenops "Black Molly"
Xiphophorus helleri (Sverddrager)
Dermogenys pusilla (Halvnebb)
Poecilia reticulata (Guppy - Kulturguppy)
 
© Akvarius 2018
[ Hosted by Zetta ] [Tips en venn om denne siden!]